Kunstroute van Orti - NL

1. CECI EST UN ARBRE van Koen Van Elsen (Warempage). Een dode boom die "tot leven komt", een metafoor. Een boom verbindt de lucht met de aarde, zoals de tentakels van een octopus. De verticale glazen zenuwen symboliseren water en mineralen die uit de aarde worden gehaald en naar boven stijgen. In verband met zonne-energie ontwikkelen zich nieuwe cellen.

In de glazen aan de uiteinden van de afgeknotte takken worden de weilanden, de wolken, de lucht weerkaatst ... Ze vestigen onze aandacht op de omgeving.

 

Financiering: Natuurpark Deux Ourthes (Interreg VA GR "Water roaming") - Materialen: eikenhout, glas - 2019 - Hoogte: 6 m, spanwijdte: 3,5 m - www.theglassstate.com

 

2. MAIANDROS door Alexandre Rossignon "Norska" (Coutisse). Maiandros of meanders om de samenvloeiing van Laval met de Ourthe op te roepen. Een werk dat de toon verwelkomt en zet door het symbool van de armen, de meanders die een rivier vormt door een moerasgebied. De meander van het leven, de overgang van de ene oever naar de andere. Een rivierbedding die meebeweegt met de seizoenen, stromen, regens, je zou bijna kunnen spreken van een gevlochten bedding ... Een fresco gemaakt van stalen bladen die trillen met de wind, golven, om niet te zeggen stroming ... Een stroom, een stroom, een beweging in plan, die van wapens en meanders.

Financiering: Natuurpark Deux Ourthes (Interreg VA GR “Water roaming”) - Materialen: gedraaid staal, kabels - 2019 - Afmetingen: 3 x 1,5 m, geïnstalleerd 8 m tussen twee populieren - www.norska.be

 

3. ECRITURES POETIQUES door Alexandre Rossignon “Norska” (Coutisse) met Francesca Scarito (Brussel). Woorden als golven, aangebracht op bladgoud, op een stam, een steen ... in het moerasland, het sparrenbos, langs de route. Zodat jij ze kunt vinden!

Financiering: Natuurpark Deux Ourthes (Interreg VA GR "Water roaming") - Materiaal: bladgoud - 2019

 

 

 

4. AU GUE FONTAINE door Alexandre Rossignon "Norska" (Coutisse). Een beekje, een speeltuin, een kinderdroom, die van het kanaal, de waterval, de fontein. Een werk dat de beweging van water belichaamt. Een ervaring, die van het oversteken van het water op een kleine, eenvoudige en sterke constructie. Een monolithisch werk om een beweging te belichamen en materiaal aan te bieden aan de voorbijganger.

Het is ook de bedoeling om de kwaliteit van de plek te verbeteren door obstakels weg te nemen en de zuurstofvoorziening van de beek te verbeteren.

Neem de tijd om een watermolen te maken met de materialen die de natuur je biedt. Volg deze link om de afmetingen te kennen.

Financiering: Natuurpark Deux Ourthes (Interreg VA GR "Water roaming") - Materiaal: 12 mm staalplaat - 2019 - Afmetingen: 5,2 x 1,5 x 0,15 m. - www.norska.be

 

5. ALGA door Alexandre Rossignon "Norska" (Coutisse). Een draad, een stroom, een stroom, een horizontaliteit, een continuïteit, een lengte, een oneindigheid. Een liaan, een organisch filament ~ 100 meter lang, een lang zeewier ... bloedrood ... plantaardige ader? Vitale stroom ... Van een verre bron naar een onbekend hiernamaals.

Financiering: Natuurpark Deux Ourthes (Interreg VA GR "Water roaming") - Materialen: essentakken, touw, verf - 2019 - Afmetingen: 100 m. - www.norska.be

 

6. LE NAGEUR door Alexandre Rossignon "Norska" (Coutisse). Het spel, de magie van zwemmen, duiken, bewegen, van de golven. Een silhouet half vis, half zwemmer. Een licht silhouet gemaakt van gouden metalen filamenten. Een silhouet dat loopt in de stroming.

 

Financiering: Natuurpark Deux Ourthes (Interreg VA GR "Water roaming") - Materialen: staal, goudverf - 2019 - Afmetingen: 8 x 1 x 0,6 m. - www.norska.be

  Een werk van formaat en discreet tegelijk, onverwacht.

 

7. DOMINO D’ORTI door Kris Rabaut (Erneuville). Een werk dat uitdrukking geeft aan het complexe, fragiele en soms paradoxale evenwicht dat aanwezig is in wetlands en de natuur in het algemeen. “Tijdens mijn bezoeken aan de Orti-site werd ik geraakt door de voortdurende veranderingen: het waterpeil dat stijgt of daalt, de stroming die versterkt of kalmeert, bomen die vallen, ... een dam die 'installeert,… een complex geheel van krachten en actoren die ingrijpen… geboren uit het niets; krachten die de ene dag met elkaar samenwerken en de volgende dag met elkaar vechten ”. Domino d´Orti drukt dit spanningsspel tussen deze krachten uit, soms in samenwerking, soms in onenigheid, schijnbaar of onzichtbaar. Net als in een domino-spiraal, wanneer je een element verwijdert, wordt de balans verstoord en stort het geheel in elkaar.

Sommigen zullen ook het werk van de bever die zeer aanwezig is op de site kunnen interpreteren.

Kleine gaatjes die in het hout zijn geboord, verwelkomen onze bestuivers.

 

Financiering: Natuurpark Deux Ourthes (Interreg VA GR "Water roaming") - Materialen: Douglas hout, sprinkhanenpinnen, Paalupiste gegalvaniseerde stalen palen - 2019 - Afmetingen: 12,5 x 3 x 4,8 m. - www.fragment.be

 

8. L'EAU SOURCE DE VIE door Georges Blaise (Grune). "Druppelen, het druppelt, wordt een plas, vijver, vijver of druppelt naar beneden naar de rivier. Het voedt de grondwaterspiegel en creëert de essentiële wetlands om overstromingen en bodemerosie tegen te gaan tijdens periodes van storm en onweer. Vrouw en man verenigen zich en baren. Door de druppel water op een armlengte afstand te dragen, staan vrouw en man garant voor het behoud en herstel van wetlands, waarvan talloze soorten planten en waterdieren afhankelijk zijn. '

 

Financiering: Natuurpark Deux Ourthes (Interreg VA GR “Water roaming”) - Materialen: Belgische blauwe hardsteen, 10 mm staal - 2019 - Afmetingen: 1,8 x 0,7 x 0,4 m.

 

9. NATURA JURA SUA SEMPER RESUMIT of "De natuur neemt altijd haar rechten terug" door Guy Fagny (Vance). "Als een verblind kind dat zorgvuldig oppakt wat hij op de grond heeft gevonden en het in een geïmproviseerde container beschermt, omgeeft de cilinder net de gekozen kofferbak en fluistert voorbijgangers een boodschap van voorzorg, van bewaring. De boom zal zijn takken blijven produceren. Het zal zich ontwikkelen in een omgeving waarin zijn rijkdom jaloers wordt onthuld. Van tijd tot tijd, gedurende de seizoenen, in overeenstemming met zijn kracht, indien nodig, zullen we hem onderhouden ... Als de plant door een ongeluk ziek wordt, of erger nog, sterft, zal de kist worden verplaatst en zal dienen als een doos naar een andere boom… De natuur zal haar rechten terugnemen, maar de mens zal opnieuw in staat zijn om het overschot aan nieuwe takken harmonieus te beheersen of te promoten door het daar afgezette staal en de afgunst van de vegetatie naar believen in evenwicht te brengen ”.

Achter de perforaties in het staal zit een klein insectenhotel verscholen.

 

Financiering: Natuurpark Deux Ourthes (Interreg VA GR "Water roaming") - Materialen: 5 mm Cortenstaal - 2019 - Afmetingen: 1,5 x 1 m.